Weer gestart

      Geen reacties op Weer gestart

WereldVrouwen Oss is weer gestart

Op vrijdagochtend 21 januari konden de dames van WereldVrouwen Oss eindelijk weer bij elkaar komen . Het was een heerlijk weerzien. Maar ook heerlijk om weer samen te zingen. Na enige spieroefeningen van onze stembanden met o.a. la la la’s,  ja ja ja’s, tapa mipi tapa, huja huja huja, liep het als ‘gesmeerd’.

Iedereen is in deze vreemde tijden, vrij om wel of niet te komen. Voor een paar dames was het echt lang geleden. Maar we moeten het ‘normale’ leven langzaamaan oppakken.

We respecteren uiteraard iedereen die liever nog even wacht en niet naar onze vrijdagochtend activiteiten komt. 

Door de lockdown en dus lange kerstvakantie, hebben we ons programma enigszins moeten aanpassen. Zie daarvoor onze agenda.

Interesse in WereldVrouwen Oss? Alle vrouwen zijn welkom om een keer te komen luisteren en of mee te doen met onze zangochtenden op de vrijdagen van 10:00 — 11:30 uur. Kijk op onze agenda. Want we organiseren ook andere activiteiten.

Verhalenochtend

      Geen reacties op Verhalenochtend

Verhalenochtend in de tuin

Vanwege de coronamaatregelen en het aantal oplopende besmettingen, moest WereldVrouwen Oss de geplande verhalenochtend met aansluitend een Afghaanse lunch op 23 juli, uitstellen. Op vrijdag 13 augustus organiseerde onze verhalencoach een verhalenochtend voor een kleinere groep en dan in de tuin.

Onze verhalencoach wist precies waarom ze een groepje dames voor deze dag had uitgenodigd. Het thema was uitstekend gekozen: wat betekent vrijdag de 13e en andere (bij)geloven zoals een zwarte kat, glas breken, onder een ladder lopen of zout knoeien? Het werd een mooie ochtend van geloof en bijgeloof, goed en kwaad, leed en troost, leven en dood. Waar liefde een deur sluit én opent. Waar je uit de donkerste momenten van het leven ook iets positiefs kunt halen.  Het was bijna mooi om ook die kant van de verhalen van wereldvrouwen te horen. En om de saamhorigheid van deze wereldburgers (zoals een van de dames wereldvrouwen noemde) te voelen.

Wereldburgers, bedankt voor jullie openheid. Ook dát is WereldVrouwen Oss.

Tot slot een enorm woord van dank aan Leonie voor haar gastvrijheid, heerlijke koffie, gebruik van de tuin en het kijkje in haar mooie bloementuin.

 

Rondleiding Hof van Lof

      Geen reacties op Rondleiding Hof van Lof

Presentatie en rondleiding Hof van Lof, Megen

Op vrijdagmorgen 6 augustus reden en fietsten 12 wereldvrouwen en 2 kinderen naar Megen voor een presentatie en rondleiding in de tuin Hof van Lof.

De voorspellingen voor die vrijdag waren niet al te best. Het zou regenen. Gelukkig hebben we die voorspellingen links laten liggen. Ze zeggen wel eens “Je krijgt wat je verdient”.  En zo was het. De zon lachte ons volop toe tijdens de presentatie over de oprichting van het klooster en over alles wat groeit en bloeit in de kloostertuin. Elke boom, bloem of plant heeft een eigen verhaal met een bijzondere kerkelijke betekenis en is volgens het kerkelijk jaar geplant.

De rondleiding na deze presentatie was daardoor ook makkelijker te begrijpen. De tuin was prachtig en straalde rust uit. De insecten vlogen gezellig rondom de dames. Maar wat wil je met zo’n mooi insectenhotel.

Als slot van deze ochtend konden we gezamenlijk het Zonnelied zingen. Althans we hebben een poging gedaan. Want voor de meesten was het onbekend.

We danken Mia die op bevlogen wijze vertelde over de planten en bloemen en ons liet voelen, ruiken en zelfs eten.
Ook een dank aan Margriet, de geweldige gastvrouw.
Het bezoek was zéér de moeite waard. Een aanrader voor iedereen die er nog niet is geweest.

Wandeling met lunch

      Geen reacties op Wandeling met lunch

Wandeling met lunch bij Kasteel Heeswijk

Vanwege de coronamaatregelen en de stijgende besmettingen, hebben we de geplande verhalenochtend met aansluitend een lunch op 23 juli, vervangen voor een wandeling met eigen lunch. Het was natuurlijk een teleurstelling voor 24 wereldvrouwen om de heerlijke lunch van Jamal Katawazi en zijn vrouw te moeten missen.  Maar, wat in het vat zit verzuurt niet.

Dan maar een alternatief voor een kleine groep vrouwen. Dat alternatief was snel gevonden. Een wandeling rondom Kasteel Heeswijk en in het gras picknicken met eigen lunch. Zo geschiede het dat 8 dames daar wel gehoor aan gaven en op vrijdag 23 juli richting Heeswijk reden. En daarvan had niemand spijt. Een prachtig kasteel dat de moeite van een wandeling waard is. Bovendien was het weer ons zeer goed gezind op die rustige vrijdag.

Het kasteel ligt in een mooi gebied waar je heerlijk kunt wandelen. Zowel rondom het kasteel als langs het water. Er zijn routes die je kunt volgen.

Voor een rondleiding binnen het Kasteel was de tijd te kort. Het is wel de moeite waard en zeker een aanrader.

WereldVrouwen en Het Elzeneindhuis

Zangochtend bij Slowcare Het Elzeneindhuis

Na heel wat maanden was het op vrijdag 16 juli 2021 een geweldig weerzien en horen van WereldVrouwen Oss bij en met de bewoners en medewerkers van Slowcare Het Elzeneindhuis. 

Gelukkig waren de omstandigheden om buiten te zingen deze dag goed. Eigenlijk zeer goed na de natte donderdag. En zeker met de gedachte bij de inwoners van Zuid Limburg, Duitsland en België die heel wat te verduren hebben gekregen. We leven mee met de mensen die deze ellende door het vele water moeten meemaken.

Deze ochtend was, zoals gewoonlijk, een genot voor iedereen: de bewoners, de medewerkers en zeker ook voor de dames en de dirigent Peter Ruijs.  Er werd gezongen en gedanst. En met tulpen uit Amsterdam en een ‘zonnetje’ gezwaaid. De paraplui ging ook even open. Maar dan alleen voor het liedje “Regen regen regen”.

Het ‘hoog’ bezoek van Osje was voor iedereen een verrassing. En wat was die lief voor de bewoners. Met dank aan Dat = Oss.
Ook een dank aan Rabobank Clubsupport die deze ochtend met een financieele bijdrage mogelijk heeft gemaakt.

Dat WereldVrouwen Oss het niet bij dit bezoek laat, dat is zeker. Ze gaan heel graag terug.

Op de koffie

      Geen reacties op Op de koffie

Nieuw onderkomen WereldVrouwen Oss

Op vrijdag 11 juni heeft een groep van zo’n 22 dames en 2 heren (de dirigent en de penningmeester) van WereldVrouwen Oss kennis gemaakt met het nieuwe onderkomen “Wijkcentrum De Haard”. Een mooi gebouw met veel licht en een prachtige tuin aan de zijde Brederostraat.

De uitnodiging om vrijdag 11 juni op de koffie te komen om kennis te maken en een rondleiding te krijgen, is niet in de wind geslagen. Niet alleen om het nieuwe wijkcentrum te bezichtigen. Maar zeker ook om, na meer dan 8 maanden, elkaar weer te ontmoeten en wat ‘bij te kletsen’ onder het genot van koffie of thee.

Met ingang van juli mogen groepen weer zingen. En dat zingen willen de dames beslist weer doen. Eventueel in de mooie tuin.
Op vrijdagmorgen 2 juli en 9 juli is het zo ver. Van 10.00 tot 11.30 uur zijn we te zien en te horen in Wijkcentrum De Haard. Iedereen die het leuk vindt om kennis te maken met WereldVrouwen Oss, is van harte welkom om te komen luisteren of meezingen.
Op vrijdagmorgen 16 juli gaan we van 10:00 – 11:30 uur zingen bij, voor en met de bewoners en verzorgers van Slowcare Het Elzeneindhuis.

Kijk voor onze vrijdagochtendactiviteiten in onze agenda op deze site.

 

Sociaal jaarverslag 2020

      Geen reacties op Sociaal jaarverslag 2020

Het Sociaal verslag 2020 van WereldVrouwen Oss is gereed en voor iedereen te lezen als PDF-document.
Het verslag heeft de passende titel “Voor elkaar in verbinding”. Want dat is een van de belangrijke waardes van WereldVrouwen Oss.

Deze waarde heeft in 2020 geleid tot de nominatie voor “Ambassade van de Verdraagzaamheid 2020”. De 1e en 2e prijs ging uiteindelijk naar 2 andere prachtige organisaties: Auni Toernooi (Overijssel) respectievelijk Op Roakeldais (Groningen). WereldVrouwen Oss won de 3e prijs. Waarmee ze zéér vereerd is.

Behalve deze prachtige prijs hebben we, ondanks het coronajaar, toch een groot aantal andere mooie activiteiten kunnen organiseren. Uiteraard de meeste op buitenlocaties.
U leest hierover alles in het Sociaal jaarverslag 2020.

WereldVrouwen Oss wenst u veel leesplezier.

 

 

Een beter jaar

      Geen reacties op Een beter jaar

Ook voor WereldVrouwen Oss was 2020 een bijzonder jaar. Zowel negatief maar gelukkig ook positief.

Negatief omdat we minder vrijdagmorgenactiviteiten konden en mochten organiseren. Met 6 maart als laatste binnenactiviteit: een verhalenochtend met lunch.  En sindsdien zijn we niet meer binnen bij D’n Iemhof (binnenkort De Haard) samengekomen.

Met een kleine groep en natuurlijk onze dirigent, zongen we in april voor de bewoners en verzorgers van Slowcare buiten in het gras.
En dankzij het goede weer hebben we dit nog een aantal keren herhaald. Daarnaast hebben we in de maanden augustus en september bijna wekelijks op een buitenlocatie in Oss gezellige ochtenden georganiseerd.

Zeer bijzonder in 2020 was natuurlijk onze 3e prijs bij de verkiezing Ambassade van de Verdraagzaamheid.

Hoe 2021 gaat verlopen weten we natuurlijk niet. Maar de hoop is groot dat het zoetjesaan weer redelijk normaal gaat worden dankzij de vaccinaties. En zullen we bij goed weer, de buitenlocaties opzoeken.

Uiteraard laten we via onze website en facebook weten wanneer WereldVrouwen Oss in 2021 weer op vrijdagochtend bijeen komt.

Voor iedereen, blijf gezond en positief. Tot ziens op een vrijdagmorgen 10:00 uur.

 

Ambassade van de Verdraagzaamheid 2020

      Geen reacties op Ambassade van de Verdraagzaamheid 2020

3e prijs uitgereikt door Paleis van de Verdraagzaamheid

Op zondag 22 november 2020 heeft de heer Erik Bobeldijk (voorzitter Paleis van de Verdraagzaamheid) aan Nezahat Akbal (voorzitster WereldVrouwen Oss) de 3e prijs overhandigd voor de nominatie Ambassade van de Verdraagzaamheid.

Door de coronamaatregelen moesten de bekendmaking en de uitreiking gescheiden plaatsvinden. Voor de heer Bobeldijk betekende dat, dat hij van Groningen naar Overijssel en tot slot naar Nood-Brabant moest afreizen.
En voor WereldVrouwen Oss betekende het dat de dames op zaterdag 14 november een dagje Amsterdam moesten missen.

De uitreiking gebeurde om 3 uur in zeer kleine kring in het Talentcentrum.  De overige dames van WereldVrouwen konden, indien mogelijk, via facebook live de overhandiging volgen.
En natuurlijk was Thijs Verhoeven van 412TV aanwezig.   Klik op de link voor de beelden die Thijs heeft gepubliceerd.

Nominaties

Hoe vinden nominaties plaats? Daar waren wij benieuwd naar. Op die vraag hoe de stichting Eén Land Eén Samenleving nomineerde, kregen we het volgende antwoord.
De stichting zoekt per provincie via hun netwerk, maar ook nieuwsbladen, internet, etc. naar lokale organisaties die zich actief inzetten voor de waardering van (multi)culturele diversiteit. Vervolgens gaan ze per provincie in overleg binnen hun bestuur om te bepalen welke organisatie het beste aan deze vereisten voldoet.

Ook kan iedereen organisaties in Nederland die voor de nominatie Ambassade van de Verdraagzaamheid 2021 in aanmerking kunnen komen, melden aan het Paleis van de Verdraagzaamheid of Stichting Een Land Een Samenleving.

 

Nominatie Ambassade van de Verdraagzaamheid 2020

Bekendmaking winnaars

Op zaterdag 14 november 2020 zijn de 3 winnaars van de Ambassade van de Verdraagzaamheid 2020 bekend gemaakt. Dat gebeurde online via zoom. Een bijzondere eerste ervaring met deze digitale vervanger van een locatie in Amsterdam. Want daar zou de bekendmaking en uitreiking plaatsvinden. Vanwege de coronamaatregelen moest de uitreiking op een ander moment en in kleine kring plaatsvinden.

Met voorzitster Nezahat Akbal in beeld, zaten op 14 november veel wereldvrouwen om 3 uur in spanning mee te kijken. Van alle nominaties (van elke provincie één) konden we eerst de prachtige en leuke videos bekijken. Allemaal mooie initiatieven. En allemaal met het thema en doel verdraagzaamheid vergroten binnen Nederland. Natuurlijk was WereldVrouwen Oss trots op het filmpje dat Thijs Verhoeven van 412TV  had gemaakt. En natuurlijk vonden ze ons filmpje de mooiste!

We moesten er die middag even op wachten. En daardoor was de verrassing des te groter toen WereldVrouwen Oss als eerste werd genoemd. Hetgeen betekende dat ze de 3e prijs had gewonnen. Behalve trots op de nominatie, nu supertrots als 3e prijswinnaar.

Graag feliciteren we de 2e prijswinnaar Op Roakeldais (Groningen) en de 1e prijswinnaar Auni-Toernooi (Overijssel).

Onze dank gaat uit naar de Stichting Eén Land Eén Samenleving en Paleis van de Verdraagzaamheid. Want uiteindelijk hebben zij WereldVrouwen Oss namens Noord-Brabant genomineerd. En daar zijn de dames bijzonder trots op.